Egészségvédelem

1173 Budapest, Pesti út 5-7. A TESCO hipermarketben!
Tel/Fax: +36 1 258 0118
E-mail cím: akademiapatika@gmail.com

kíván az Ön Gyógyszerésze
Kellemes Húsvéti Ünnepeket
...az Ön partnere a gyógyulásban!
... a TESCO Hipermarketben
.
Fizessen kártyával!
 
Segítünk
Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!
Gyógynövények, teák...
Previous Next
A A A

dr sara gyorgyA hetek óta tomboló nyári hőségben a vízpartokon találjuk meg az enyhülést. Már alig várjuk, hogy belevessük magunkat a közeli álló- vagy folyóvízbe és hajlamosak vagyunk arra, hogy megfeledkezzünk az alapvető higiénés szabályokról is, amelyek aztán húgyúti fertőzésekhez vezethetnek.
Dr. Sára György urológus főorvossal beszélgetünk a nyári fürdőzések okozta húgyúti megbetegedésekről és azok megelőzéséről.

- Milyen húgyúti betegségek támadhatnak meg minket? Hogyan lehet csoportosítani ezeket?
- A húgyúti betegségeket elhelyezkedésük alapján csoportosítjuk. Vannak az alsó húgyúti betegségek: idesoroljuk a húgyhólyag-, a húgycső- és a prosztata gyulladásait és fertőzéseit, a másik a felső húgyúti traktus a húgyvezeték, a két vesevezeték és a két vese.
A felső húgyúti problémák rendszerint az alsó húgyúti traktus gyulladásaiból, fertőzéseiből erednek illetve előfordulhat az úgynevezett szepszis (vérmérgezés), ami a véráramon keresztül támadja meg a húgyúti szerveket. Ez nagyon súlyos állapotot tud előidézni a szervezetben.
- Mikor beszélünk urológia problémáról és mikor nemi betegségről?
- A nemi szervek megbetegségei akkor tartoznak a bőr és-nemibeteg gondozóba, ha szexuális úton jönnek létre, akár homo vagy heteroszexuális úton. Ilyenkor a húgycső és a húgyhólyag nyálkahártyájának nagyon súlyos gyulladásáról van szó. Ez mindenképpen a bőr és nemi betegség gondozóba tartoznak.
A nem szexuális úton kialakult heregyulladás, a prosztata- és mellékhere gyulladás urológia területre tartoznak. Ilyenkor vizelet-, vér- illetőleg váladékvizsgálat szükséges. A háziorvos, az urológus, a bőr és nemibeteg gondozó orvos laboratóriumi vizsgálatok alapján tudja meghatározni, hogy melyik szakorvoshoz küldje a beteget.
- A húgyúti megbetegedések miért éppen nyáron fordulnak elő leggyakrabban és kiket érint jobban?
- Nyáron az emberek felszabadultak lesznek. Ilyenkor mennek nyaralni. Nem figyelnek oda, hogy milyen higiénés körülmények vannak a strandon, az álló, vagy folyó vízpartokon.
A nők hajlamosabbak a húgyúti megbetegedésekre, fertőzésekre, mint a férfiak. Ez abból adódik, hogy a férfi húgycsővének hossza 3-4 cm hosszabb, mint a nőké. A női húgycső a hüvely környezetében van. Igen gyakran egy hüvelygyulladás ráterjed a húgycsőre és befertőzi a húgyhólyagot, így a hölgyek gyakrabban kapnak húgyhólyaggyulladást, ami nagyon kellemetlen, kínzó vizelési ingerekkel jár, akár véres vizeletet is okozhat. Ezek a fertőzések a leggyakrabban nyáron érintik a nőket.
Véleményem szerint az emberi nemtörődömség is okozza ezeket a megbetegedéseket, sokan nem figyelnek arra, hogy a fürdőzés után át kell venni a fürdőruhát-fürdőnadrágot. Szárazra kell törölnünk magunkat. Ha például átöltözünk száraz öltözékbe, akkor ezeket a fertőzéseket megelőzhetjük. A vizes anyagba jobban beleköltöznek a baktériumok.
A fokozott alkoholfogyasztás is elősegíti a gyulladás kialakulását. Nyáron az emberek többet megengednek maguknak a szabadág idején. sok alkoholt fogyasztanak: sört, töményszeszt. Kerülendő a mértéktelen alkoholfogyasztás!
- Milyen élettani hatással van az alkoholnak a húgyutakra?
- A vese választja ki a folyadékot. Az alkoholnak gyulladásfenntartó hatása, mint az erős kávénak és teának, valamint a fűszeres és aromás ételeknek is. Ha a vizeletkiválasztó rendszerben valamilyen apróbb gyulladás van, akkor a kórokozók elszaporodnak a fent említett ételek-italok fogyasztásának hatására.
- Milyen húgyúti fertőzések jelentkeznek nyáron?
- Rendszerint bakteriális fertőzésekről van szó, mint például a bőrön található sztafilokokkusz baktérium fertőzése. Tudnunk kell, hogy bőrünkön számtalan baktérium enyészik a melegben. Ezek a baktériumok a meleg vízben feloldódnak. A kézen és a testen is megtalálhatók. A vízben feloldódva könnyebben behatolnak az emberi szervezetbe, és amikor elszaporodnak, problémákat okoznak, mert bekerülnek a húgyutakba is.
- Milyen tünetekkel ját a húgyúti fertőzés?
- Sűrű, gyakori vizelési inger, fájdalommal járó húzó, csípős érzés jelentkezik. Akár véres vizeletet is tapasztalhat a beteg. Ugyanis a húgyúti szerveket borító nyálkahártyák nagyon gazdagok vérellátásban. A kiskapilláris erek ilyenkor megpattanhatnak és 1-2 csepp vér is már ijesztő lehet a beteg számára. Ha már jelentkezik a láz, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A tünetegyüttes: a gyakori vizelés, a csípős, égő fájdalommal jelentkező vizelési tüneteket nyáron jól lehet kezelni sok folyadék, lédús gyümölcsök fogyasztásával. Pl. a görögdinnye vizelethajtó hatása miatt kiváló gyümölcs. A sok folyadék átmossa a húgyutakat, ezzel csökkenti a gyulladást.
Ha már makacs láz jelentkezik, akkor laboratóriumi vizsgálatra (váladék, vizelet, vérvizsgálatra) van szükség. A vérből meghatározzuk a fehérvérsejt mennyiségét, amely a gyulladásos folyamatot jelzi. Az orvos antibiotikumot ír fel.
- Hogyan lehet kezelni a húgyúti fertőzéseket?
- Gyulladás esetén még a növényi kivonatokból készült gyógyhatású készítmények fogyasztását javasolom.
Lázas állapotban antibiotikumra van szükség. Ha viszont már a beteg antibiotikumot kap, azt mindig javasoljuk, hogy azt a gyógyszer mennyiséget, amit az orvos felír, végig kell szednie. Ha ez nem történik meg és a beteg néhány napon belül megszakítja a gyógyszeres kezelést, később még erőteljesebben visszatérnek a tünetek és elhúzódik a gyógyulás folyamata.
- Mit tanácsol, mire figyeljünk oda, hogy megelőzzük a húgyúti betegségek kialakulását?
- Fontos, hogy pamutból készült fehérneműt viseljünk. Mindenki figyeljen oda a higiénia betartására, főleg nyáron, a nyilvános fürdőhelyeken (saját törülköző használata, gyakori kézmosás). Ha ezekre odafigyel az ember, akkor csökken a fertőzéseknek a kialakulása.
Nyáron a szabadságolások után, valamint ősszel, amikor lehül a levegő, gyakrabban fordulnak ezekkel a problémákkal az urológushoz. Ugyanis ősszel könnyelműbbek az emberek az öltözködés szempontjából. Néhány éve nagy divat volt, hogy a fiatalok csípőnadrágot viseltek és kint voltak a derekuk. Gyakoribbak voltak a felfázások, vesemedencegyulladások.
Láz,-gyakori vizelés, fájdalom esetén minél előbb forduljunk orvoshoz!
-Tisztelt Főorvos Úr! Köszönjük az interjút.

 

Kulcs akciók

kulcspatika footer logo

BONUSZPROGRAM

Kulcs patika kartyak

ÜGYELET-INFO

ugyelet 3